پرخوری در شب یلدا ممنوع
به گزارش وبلاگ مهدی آبادانی، دکتر زهرا کمک شب یلدا را یکی از قدیمی ترین رسوم ایرانی ها برشمرد که به چیدن سفره هایی مملو از خوراکی های متنوع و رنگارنگ معروف است.
وی با اشاره به برگزاری مراسم شب یلدا با موضوع خوراکی ها، گفت: مراسم شب یلدا در فرهنگ ما همیشه با گستردن سفره رنگارنگ پر از مواد غذایی مختلف همراه است اما باید در تدارکات این مراسم دقت کرد که آسیبی به سلامتی خود و عزیزان مان وارد نکنیم.
کمک، یکی از مهمترین و دردسرسازترین مسائل شب یلدا را پرخوری مطرح کرد و یادآور شد: با رعایت چند نکته ساده می توان شب یلدا را با شادی و سلامتی سپری کرد.
وی توصیه کرد: افراد اعتدال در مصرف خوراکی ها در شب یلدا را رعایت نمایند. به ویژه افرادی که دچار بیماری های زمینه ای (مثل دیابت، فشارخون، بیماری های قلبی) هستند رژیم غذایی خود را فراموش نکرده و کنترل قندخون، فشارخون و چربی خون خود را مخدوش ننمایند.
اساسی ترین توصیه این عضو هیئت علمی دانشگاه، خوردن شام سبک و زودهنگام در شب یلدا بود تا از بروز سوء هاضمه جلوگیری گردد. بعلاوه بر کنترل مصرف شیرینی ها و عدم استفاده از شیرینی هایی نظیر باسلوق یا انواع ژله بلافاصله پس از خوردن شام تاکید نمود.
به گفته وی، افراد مبتلا به دیابت در مصرف شیرینی باید دقت بیشتری داشته باشند. بعلاوه در این شب به جای مصرف شیرینی همراه با چای یا دمنوش ها افراد می توانند از خشکبار (توت، انجیر، کشمش و یا خرما) استفاده نمایند.
کمک، مغزها را منبع غنی مواد مغذی و در عین حال غنی از کالری و چربی برشمرد که مصرف بی رویه آنها موجب اضافه وزن و چاقی و افزایش چربی خون می گردد.
وی، مصرف آجیل شور را موجب افزایش چربی خون و بالا رفتن فشار خون ذکر کرد که عامل خطر سکته های مغزی و قلبی به شمار می رود و توصیه کرد: افراد میانه روی در مصرف آجیل را فراموش نکرده و حتما از انواع خام آن استفاده نمایند.
وی با اشاره به احتمال خطر آلودگی میکروبی یا آلودگی با آفلاتوکسین ها در آجیل، مطرح کرد: آجیل تازه و خام را باید از مراکز فروش بهداشتی تهیه کرد. خرید آجیل با پوست نسبت به آجیل های بدون پوست ارجحیت دارند و افراد باید از خرید آجیل های شور، بو داده، حاوی رنگ و اسانس خودداری نمایند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه، میوه ها را بخش دیگر سفره شب یلدا برشمرد که علاوه بر ویتامین و املاح، حاوی فیبر و مواد مغذی دیگری نیز هستند و توصیه کرد به جای آب میوه افراد از میوه کامل استفاده نمایند.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، وی گفت: مصرف چند میوه به طور همزمان علاوه بر این که باعث بروز مسائل گوارشی، نفخ و سنگینی سر دل می گردد، به خاطر وجود قندهای طبیعی در میوه ها می تواند برای بیماران مبتلا به دیابت و کبدچرب مشکل ساز گردد. بعلاوه توصیه می گردد از میوه های فصل استفاده گردد.
کمک در سرانجام سخنان خود به خانواده ها توصیه کرد: در شب یلدا شام سبک و زود هنگام صرف گردد. در کنار آن با حفظ فواصل زمانی مناسب مجموعا 2 واحد میوه (یک پیاله انار و یک برش هندوانه یا یک عدد پرتقال یا هر میوه دلخواه دیگری)، یک مشت آجیل خام (30-40 گرم)، کمی خشکبار میل کنید و تا حد امکان شیرینی ها را مصرف نکنید. امیدوارم خانواده ها با رعایت این توصیه ها شبی شاد، آرامش بخش و خاطره انگیز رقم بزنند.
منبع: گردشبان