روغن هسته انگور و فواید آن برای سلامتی
به گزارش وبلاگ مهدی آبادانی، روغن هسته انگور همانطور که از نامش پیداست از دانه انگور تهیه می گردد. به طور معمول، این روغن از هسته هایی که از فرآیند فراوری آب انگور به جای مانده اند، استخراج می گردد. طعم روغن انگور خنثی است و رنگ روشنی دارد. نقطه دود آن 215 درجه سانتی گراد و نسبتا بالاست، همین ویژگی روغن هسته انگور را به گزینه ای مناسب برای پخت و پز در حرارت بالا تبدیل می نماید. به لطف طعم خنثی آن، به راحتی برای انواع مختلف پخت و پز یا برای تهیه سس سالاد و سس انواع ماکارونی استفاده می گردد.
بعضی مطالعات نشان می دهد که روغن انگور می تواند به صورت موضعی روی پوست و مو مالیده گردد. به علاوه، اسیدهای چرب اشباع نشده مونو و چربی چندگانه اشباع نشده موجود در آن، روغن هسته انگور را به گزینه سالم تری برای سلامت فلب تبدیل می نماید. با توجه به تمام این ویژگی ها، روغن هسته انگور می تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد. در ادامه، به آنالیز فواید روغن هسته انگور و علت محبوبیت این روغن خواهیم پرداخت.
حقایق تغذیه ای روغن هسته انگور
یک قاشق یا 15 میلی لیتر روغن هسته انگور 120 کالری و 14 گرم چربی دارد. در ادامه به آنالیز سایر حقایق تغذیه ای این روغن می پردازیم.
چربی
چربی اشباع شده موجود در روغن هسته انگور در مقایسه با بسیاری از روغن های دیگر بسیار کم است و فقط 10٪ از کل آن را تشکیل می دهد. (یک قاشق غذاخوری از این روغن حاوی 1.5 گرم چربی اشباع یا 8٪ از اندازه توصیه شده روزانه است).
اسیدهای چرب به جامانده در روغن انگور حدود 18٪ چربی تک غیر اشباع و 70٪ چربی چندگانه اشباع نشده است. اسیدهای چرب امگا 6 قسمت عمده این چربی های اشباع نشده را تشکیل می دهند. در حالی که اسیدهای چرب امگا 6 به عنوان یک چربی دوستدار قلب قلمداد می شوند، بعضی تحقیقات نشان می دهد رژیم غذایی حاوی امگا 6 ممکن است التهاب را افزایش دهد. با این حال، نکته اصلی، ایجاد تعادل در مقدار دریافت امگا 6 با مصرف زیاد اسیدهای چرب امگا 3 است.
پروتئین
روغن انگور چربی خالص است، به این معنی که هیچ پروتئینی ندارد.
ویتامین و مواد معدنی
از آنجا که این ماده غذایی اغلب به عنوان یک ماده غذایی سالم به بازار عرضه می گردد، ممکن است انتظار داشته باشید که روغن هسته انگور سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی باشد. اما سالم بودن این روغن به علت داشتن انواع ویتامین ها و مواد معدنی نیست. ریز مغذی اصلی که در این روغن پیدا خواهید کرد ویتامین E است که در بسیاری از روغن ها یافت می گردد. در عوض، بیشتر مزایای روغن هسته انگور برای سلامتی از چربی اشباع نشده موجود در آن حاصل می گردد. یک قاشق غذاخوری روغن هسته انگور حاوی 8 گرم ویتامین E است که 53% از احتیاج روزانه به این ویتامین را تامین می نماید.
علاوه بر این، روغن هسته انگور حاوی ترکیبات فنلی آنتی اکسیدانی خاصی مانند فلاونوئیدها، کاروتنوئیدها و تانین ها است. این ترکیبات با توجه به برند و روش استخراج روغن نیز متفاوت خواهند بود.
فواید سلامتی
از میان چندین مزایای سلامتی روغن هسته انگور می توان به بهبود سلامت قلب، سلامت پوست و خواص درمانی موجود در آن اشاره نمود.
سلامت قلب
برای سلامت قلب، بهتر است چربی های اشباع شده را جایگزین چربی های غیر اشباع نکنید. در مقایسه با سایر روغن ها و چربی هایی مانند کره، روغن دانه انگور به مراتب یک روغن بهتر برای سیستم قلبی عروقی شما است.
نرم و مرطوب کردن پوست
اسیدهای چرب روغن هسته انگور می توانند باعث افزایش مقدار آبرسانی به پوست و کاهش زبری و پوسته پوسته شدن آن شوند.
یاری به بهبود زخم ها
اسیدهای چرب امگا 6، مانند اسید لینولئیک موجود در روغن انگور، به علت نقشی که در بهبود زخم ها دارد، شناخته شده است. طبق یک آنالیز اجرا شده در سال 2018، مصرف اسید لینولئیک می تواند به سرعت ترمیم بافت یاری کند.
خاصیت ضد میکروبی
برای مشخص اثرات ضد میکروبی روغن دانه انگور به مطالعات بیشتری احتیاج است، اما تحقیقات محدود نشان داده است که این روغن می تواند بعضی از عوامل بیماری زا را از بین ببرد. این خاصیت احتمالا به ترکیبات فنلی موجود در آن مانند رزرواترول مرتبط باشد که می تواند از رشد باکتری هایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی جلوگیری کند.
مناسب برای بسیاری از رژیم های غذایی
روغن دانه انگور به عنوان یک ماده غذایی غیر حساسیت زا، برای بعضی از رژیم های غذایی خاص مناسب است. شما می توانید با اطمینان این روغن را در برنامه های غذایی بدون گلوتن، کم کربوهیدرات و گیاهی بگنجانید.
حساسیت
روغن هسته انگور به عنوان ماده غذایی حساسیت زا شناخته نشده است.
عوارض جانبی
محتوای اسیدهای چرب امگا 6 در روغن دانه انگور محل بحث است. بعضی از مطالعات این نگرانی را ایجاد نموده اند که رژیم غذایی حاوی امگا 6 ممکن است خطر ابتلا به بیماری های مزمن مختلف مانند آرتریت روماتوئید، بیماری التهابی روده و بیماری های قلبی را افزایش دهد. با این حال، توجه به این نکته مهم است که اسید چرب امگا 6 بیشتر در غذاهای فرآوری شده یا سرخ شده وجود دارد.
از آنجایی که رژیم غذایی بیشتر مردم جهان بیشتر به مصرف های اسیدهای چرب امگا 6 تمایل دارد، مصرف مواد غذایی با محتوای امگا 3 بالا، مانند ماهی های چرب یا دانه چیا، در کنار روغن انگور می تواند به تعادل دریافت این دو اسید چرب یاری کند.
تنوع
روغن هسته انگور فقط در دو دسته اصلی فراوری می گردد.
پرس سرد
در پرس سرد، روغن دانه انگور به صورت مکانیکی و بدون حرارت و مواد شیمیایی استخراج می گردد. این فرآیند باعث حفظ محتوای مواد مغذی روغن می گردد، بنابراین معمولا دارای قیمت بالاتری است.
استخراج شده با حلال
برای آزاد سازی روغن دانه های انگور از گرما و یک حلال شیمیایی استفاده می گردد. این روش می تواند طعم را تغییر داده و مواد مغذی را تا حدودی از بین ببرد، اما منجر به فراوری محصولی با قیمت کمتر می گردد.
نتیجه گیری
روغن دانه انگور منبع نسبتا خوبی برای دریافت ویتامین E و آنتی اکسیدان های فنلی و بعلاوه منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 6 است. نقطه دود این روغن نسبتا بالاست، همین ویژگی روغن دانه انگور را به گزینه ای مناسب برای پخت و پز در حرارت بالا تبدیل می نماید. بعلاوه، مصرف خوراکی و موضعی روغن هسته انگور برای جلوگیری و درمان بعضی مسائل مربوط به سلامتی نیز مفید است.
منبع: اسنپ مارکت