طرز تهیه کله گنجشکی؛ خوراک اصیل ایرانی

به گزارش وبلاگ مهدی آبادانی، کله گنجشکی غذای خوشمزه ای است که هم نوعی خوراک و هم نوعی خورشت به شمار میرود. کله گنجشکی از قدیم در بین ایرانیان رایج بوده و در وعده ناهار یا شام مصرف می شده است. این غذا را هم با برنج و هم با نان می توان سرو کرد. طرز تهیه کله گنجشکی یا سر گنجشکی بسیار راحت است.

طرز تهیه کله گنجشکی؛ خوراک اصیل ایرانی

به گزارش برترین ها، این خوراک مقوی و خوش طعم بیشتر به عنوان غذای محلی تهران شناخته شده است، اما با کمی تغییر در دستور تهیه، کله گنجشکی شیرازی، کله گنجشکی جنوبی و البته اصفهانی هم تهیه می گردد. در این بخش طرز تهیه این غذای ساده و خوشمزه را برای شما در نظر گرفته ایم پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با فوت و فن های خوشمزه تر شدن کله گنجشکی آشنا شوید.

مواد لازم برای 4 نفر

گوشت چرخ نموده 500 گرم

پیاز میانه 2 عدد

پیاز داغ 4 قاشق غذاخوری

قرص استاک گوشت 1 عدد

سیب زمینی نگینی خرد شده 2 عدد

رب گوجه فرنگی 1 قاشق غذاخوری

زعفران دم نموده غلیظ 2 قاشق سوپخوری

نمک 2/1 قاشق چایخوری

زردچوبه 2 قاشق چایخوری

فلفل سیاه 1 قاشق چایخوری

آبلیمو یا آبغوره به مقدار لازم

روغن مایع به مقدار لازم

نکات مربوط به مواد اولیه کله گنجشکی

1. نکات مربوط به پیاز

خیلی از اوقات که برای خریدن پیاز به بازار های میوه و تره بار می رویم در مغازه رنگ های مختلفی از پیاز ها را می بینیم بدون توجه به اینکه هر کدام از این پیاز ها مصارف معینی دارند آن را می خریم در واقع دم دست ترین پیاز را انتخاب می کنیم غافل از اینکه ممکن است پیاز انتخاب شده برای مصرفی که در نظر داریم مناسب نباشد.

اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد کاربرد انواع پیاز ها شرح دهیم باید از پیاز زرد که معروف ترین عضو خانواده پیاز ها است آغاز کنیم این پیاز برترین گزینه برای پخت و پز است پیاز سفید از پیاز زرد طعم ملایم تری دارد از نظر کاربرد تقریبا مثل پیاز قرمز هست، می گردد آن را خام خورد و یا در سالاد ها و دیپ ها از آن استفاده کرد. این پیاز برای غذا های مکزیکی هم برترین گزینه هست.

پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد، فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش می توان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد علاوه بر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچ ها هم انتخاب مناسبی است. پیاز های قرمز به مقدار کافی عطر و طعم به غذا نمی دهند بنابراین برای پخت و پز مورد استفاده قرار نمی گیرند.

2. نکات مربوط به پیاز داغ

پیاز داغی که در اواخر پخت به خورشت اضافه می کنیم علاوه بر اینکه عطر و طعم خوبی به خورشت ما می دهد باعث لعاب انداختن خورشت هم می گردد، اما نکته مهم این است که این پیاز داغ باید کاملاً ریز و خشک باشد پس وقتی پیاز را خرد کردید در روغن فراوان که از قبل داغ شده است سرخ کنید.

سپس آن را روی توری قرار دهید تا روغن اضافی آن کاملاً گرفته گردد اگر پیاز داغ روغنی و درشت باشد باعث می گردد داخل خورشت معین باشد و همان طور که می دانید برای خیلی از افراد معلوم بودن پیاز در غذا خوشایند نیست بنابراین روغن پیاز را کامل بگیرید به طوری که حالت پودری پیدا کند.

3. نکات مربوط به قرص استاک

استاک یا آب گوشت، مرغ، ماهی یا سبزیجات از حرارت دادن استخوان ها به همراه سبزیجات ساقه ای و تعداد محدودی ادویه تهیه می شوند. استاک در انواع سوپ ها، سس ها، خورشت ها و البته بسیاری از غذا های دیگر مورد استفاده قرار گرفته و تاثیر بسیاری در طعم و مزه غذا ها دارد می توانید استاک را خودتان در منزل تهیه کنید یا اینکه به صورت آماده از سوپر مارکت ها بخرید. به این نکته توجه داشته باشید که اگر از استاک استفاده می کنید نمک را در پایان به غذا اضافه کنید، چون استاک کمی شور است و غالباً وقتی از استاک استفاده می گردد نیازی به نمک نیست پس در پایان غذا را بچشید اگر لازم بود نمک اضافه کنید.

4. نکات مربوط به زعفران

همواره سعی کنید از زعفران دم نموده غلیظ بهره ببرید، چون هر قدر زعفران را با آب بیشتری دم کنید کم رنگ تر می گردد در نتیجه مجبور می شوید برای به دست آوردن رنگ دلخواهتان از زعفران بیشتری بهره ببرید بنابراین نحوه دم کردن زعفران بسیار مهم است من همواره زعفران را به روش خانم گل آور که در یک برنامه تلویزیونی آموزش دادند دم می کنم.

برای دم کردن زعفران به این روش ابتدا زعفران را بدون اضافه کردن شکر یا قند کاملاً پودر کنید بعد به ازای 1 قاشق چایخوری زعفران 2 قاشق سوپخوری آب جوش و 2 تکه یخ به آن اضافه کنید افزودن یخ باعث می گردد به زعفران شوک وارد گردد و رنگ بیشتری پس دهد زعفران را در ظرف در دار در فریزر نگهداری کنید و موقع استفاده اجازه دهید در دمای محیط یخ زدایی گردد پس از هر بار استفاده، مجدد زعفران به جای مانده را داخل فریزر قرار دهید. حواستان باشد زعفرانی که استفاده می کنید تقلبی نباشد برای اینکه بفهمید زعفران تقلبی است یا خالص زعفران را بین انگشتتان بگذارید و فشار دهید اگر روغن پس نداد یعنی خالص است زعفران های تقلبی معمولاً براق هستند.

5. نکات مربوط به کوفته قلقلی

کوفته ها را می توانید با گوشت گوسفند یا گوساله تهیه کنید، اما به این نکته توجه داشته باشید که اگر کوفته ها را با گوشت گوسفند درست می کنید گوشت گوسفند در فرآیند پخت آب می گردد پس سایز آن کوچک می گردد لذا کوفته قلقلی ها را کمی بزرگ تر بگیرید، اما گوشت گوساله آب نمی گردد.

طرز تهیه خوراک کله گنجشکی

1. گوشت + پیاز رنده شده + فلفل سیاه + زردچوبه + نمک را کاملاً با دست ورز دهید. اگر وقت دارید گوشت را در ظرف در بسته چند ساعت در یخچال استراحت دهید سپس کوفته ها را درست کنید به این صورت که از گوشت به مقدار گردو بردارید در دستتان فرم دهید سپس در ظرف مورد نظر چند قاشق روغن بریزید و روی حرارت میانه رو به بالا قرار دهید و اجازه دهید گوشت خودش را بگیرد.

تا وقتی که گوشت خودش را نگرفته با قاشق هم نزدید فقط هر از گاهی به یاری دسته تابه گوشت ها را جا به جا کنید که نسوزد بعد از اینکه گوشت خودش را گرفت حرارت را میانه کنید و اجازه دهید گوشت خوب سرخ گردد در این مرحله، چون گوشت خودش را گرفته می توانید با قاشق آن را هم بزنید وقتی گوشت خوب سرخ شد و پخت کوفته قلقلی های شما آماده است.

به کوفته ها برای اینکه بپزد آب اضافه نکنید، چون گوشت آب می اندازد پس اجازه دهید با آب خودش بپزد نکته مهم دیگر در فرآیند پخت گوشت این است که برخی وقتی پیاز را رنده می نمایند کاملاً آب پیاز را می گیرند و اصطلاحاً فقط تفاله های پیاز را به گوشت اضافه می نمایند.

اگر این کار را انجام دهید بعد از پخت با این مشکل روبرو می شوید که گوشت بوی زهم می دهد پس نباید آب پیاز را کامل بگیرید بلکه وقتی پیاز را رنده کردید چند دقیقه آن را کنار بگذارید آبی که از پیاز جدا می گردد را بگیرید و بقیه پیاز را به گوشت اضافه کنید اصلا نیازی به فشار دادن پیاز و گرفتن تمام آب آن نیست.

2. پیاز نگینی خرد شده + فلفل سیاه + زردچوبه را در روغن تفت دهید تا طلایی گردد سپس رب را به آن اضافه کنید بعد از اینکه رنگ رب باز شده سیب زمینی نگینی خرد شده + قرص استاک + آب را اضافه کنید وقتی آغاز به جوشیدن کرد کوفته قلقلی ها را به آن اضافه کنید در ظرف را بگذارید اجازه دهید خورشت جا بیفتد.

در فرآیند پخت اگر احساس کردید که خورشت کم آب شده فقط می توانید آب در حال جوش به آن اضافه کنید البته به این نکته توجه داشته باشید که گله گنجشکی کلا خورشت پر آبی نیست. در نیم ساعت آخر پخت پیاز داغ + زعفران + نمک + آبغوره یا آبلیمو را اضافه کنید و اجازه دهید خورشت ریز جوش بزند در این مرحله لازم نیست زیاد خورشت را هم بزنید.

منبع: فرارو

به "طرز تهیه کله گنجشکی؛ خوراک اصیل ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه کله گنجشکی؛ خوراک اصیل ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید