17 روش افزایش خلاقیت
به گزارش وبلاگ مهدی آبادانی، وقتی صحبت از ارتقاء مهارت های خلاقانه می گردد، شما برای بهبود توانایی هایتان باید حاضر به ریسک کردن باشید. هرچند ممکن است هر بار با موفقیت روبه رو نشوید، اما همچنان استعداد های خلاقانه تان را تقویت نموده اید
وبلاگ مهدی آبادانی | خلاقیت یعنی یافتن راه های نو برای حل مسائل و نزدیک شدن به موقعیت ها. خلاقیت مهارتی نیست که فقط مختص هنرمندان، نوازندگان یا نویسندگان باشد، بلکه مهارتی کاربردی برای همه اقشار جامعه است.
به گزارش وبلاگ مهدی آبادانی ؛ اگر در جستجوی راه هایی برای افزایش خلاقیت خود هستید در این مطلب 17 روش رسیدن به آن را می خوانید.
1. خودتان را به خلاقیت متعهد کنید. نخستین گام برای افزایش خلاقیت اینست که خودتان را به افزایش توانایی های خلاقانه تان متعهد کنید. کوشش هایتان را به بعد موکول نکنید. اهداف تان را معین کنید، از دیگران یاری بگیرید و هر روز برای بهتر کردن مهارت هایتان وقت بگذارید. مثلاً اگر به نقاشی علاقه دارید، به طور منظم برای یادگیری و تمرین این مهارت برنامه ریزی کنید.
2. متخصص شوید. یکی از برترین راه های افزایش خلاقیت متخصص شدن در این حوزه است. با داشتن درک کاملی از موضوع، توانایی شما برای فکر کردن به راهکار های نوین و بدیع برای حل مسائل بیشتر خواهد شد. مطالعه درباره انسان های خلاق و گوش دادن به صحبت های آن ها یک راهِ متخصص شدن است.
3. به حس کنجکاوی خودتان پاداش بدهید. یک مانعِ معمول برای افزایش خلاقیت این تصور است که کنجکاوی زیاده روی است. به جای اینکه خودتان را به خاطر دنبال کردن یک هزارتویِ اینترنتی سرزنش کنید هر زمان درباره چیزی کنجکاو هستید به خودتان پاداش بدهید. به خودتان فرصت و زمانِ کشف موضوعات نو را بدهید. گاهی اوقات، پاداش واقعیِ خلاقیت خودِ فرایندِ خلاقیت است نه محصول آن.
4. ریسک کنید. وقتی صحبت از ارتقاء مهارت های خلاقانه می گردد، شما برای بهبود توانایی هایتان باید حاضر به ریسک کردن باشید. هرچند ممکن است هر بار با پیروزیت روبه رو نشوید، اما همچنان استعداد های خلاقانه تان را تقویت نموده اید و مهارت هایی را به دست آورده اید که در آینده به کار می آیند. مثلاً به اشتراک گذاشتن اثر خودتان در یک دوره نویسندگیِ خلاقانه شاید ترسناک به نظر برسد، اما انتقاداتی که از همکلاسی ها و استادان دریافت می کنید باارزش است.
5. اعتماد به نفس تان را بالا ببرید. عدم اطمینان به توانایی ها عاملِ سرکوب کننده خلاقیت است، به همین علت بالا بردن اعتماد به نفس مهم است. به پیشرفت هایی که می کنید توجه کنید، کوشش هایتان را ستایش کنید و همواره در پی راه هایی برای پاداش دادن به خلاقیت تان باشید.
6. برای خلاقیت وقت بگذارید. پرورش استعداد های خلاقانه بدون وقت گذاشتن برای این کار میسر نیست. هر هفته برای تمرکز روی یک نوع پروژه خلاقانه برنامه ریزی کنید.
7. بر نگرش منفی غلبه کنید. روی حذف افکار منفی یا خودنِکوهی تمرکز کنید چرا که وجود آن ها به توانایی تقویت مهارت های خلاقانه آسیب می رساند.
8. با ترس از شکست مبارزه کنید. ترس از اشتباه یا شکست فرایند پیشرفت را فلج می نماید. هرگاه درگیر این ترس ها شدید، به خودتان یادآوری کنید که اشتباهات صرفاً بخشی از فرایند هستند. لغزش های گاه و بی گاه در راهِ ارتقاء خلاقیت طبیعی است.
9. ایده های نو را روی هم بگذارید. طوفان فکری معادل فارسی Brainstorming یک تکنیک رایج در حوزه های آمادمیک و حرفه ایست، اما می تواند ابزار قدرتمندی برای افزایش خلاقیت هم باشد. با متوقف کردنِ قضاوت و خودنِکوهی آغاز کنید. سپس ایده ها مرتبط و راهکار های ممکن را بنویسید. هدف شما باید این باشد که تا جای ممکن ایده های زیادی را در یک بازه زمانیِ نسبتاً کوتاه ارائه کنید و در نهایت روی شفاف سازی و اصلاحِ ایده هایتان به منظور رسیدن به برترین انتخاب تمرکز کنید.
تاریکی: شاید بعید به نظر برسد، اما تحقیقات اخیر نشان داده است نورِ کم محرکِ خلاقیت است. تارکی شما را از قید و بند ها رها می نماید و به سمت ریسک خلاقانه ای که شاید در نور زیاد ترسناک به نظر برسد تشویق می نماید.
10. راهکار های مختلف را پیدا کنید. بار دیگر که به مشکل برخورد کردید، به راهکار های مختلف فکر کنید. به جای قانع شدن به نخستین ایده ای که به فکر تان می رسد، برای فکر کردن به راهکار های دیگر وقت صرف کنید. همین فعالیت ساده یک راه عالی برای تقویت مهارت های حل مسئله و تفکر خلاقانه است.
11. خاطرات فرایند پرورش خلاقیت تان را یادداشت کنید. ایده هایتان را روزانه با یادداشت کردن در یک دفتر پیگیری کنید. نوشتن خاطرات این فرایند یک راه عالی برای فکر کردن به دستاورد ها و جستجویِ راهکار های ممکن است. از چنین دفتری می توانید برای ذخیره ایده هایی بهره ببرید که ممکن است منبع الهام آینده شما باشند.
12. از نقشه های فکری و نمودار های گردش کار بهره ببرید. نقشه فکری راهی برای اتصال ایده ها بهم و جستجوی پاسخ های خلاقانه برای پرسش هاست. با نوشتن یک موضوع یا کلمه اصلی در مرکز، نقشه فکری را خلق کنید. سپس واژگان و ایده های مرتبط با آن موضوع یا کلمه اصلی را در پیرامون آن بنویسید. این تکنیک مشابهِ طوفان فکری است، اما امکانِ انشعابِ ایده ها و مشاهده چگونگیِ اتصال آن ها را به هم فراهم می نماید. هم زمان با آغاز یک پروژه نو، برای ردیابیِ پروژه از آغاز تا انتها یک نمودار گردش کار درست کنید. راه های مختلف یا عواقبِ احتمالیِ رویداد ها را پیش بینی کنید. نمودار گردش کار به تجسمِ محصول نهایی، حذف مسائل احتمالی و خلق راهکار های منحصربفرد یاری می نماید.
13. خودتان را به چالش بکشید و فرصت ایجاد کنید. وقتی پیروز به رشد مهارت های خلاقانه تان شدید، به چالش کشیدنِ مداوم خودتان برای رشد بیشتر توانایی هایتان ضروریست. در پی رویکرد های سخت تر بگردید، چیز های نو را امتحان کنید و از بازگشتن به راه های تکراری که در گذشته از آن ها استفاده نموده اید اجتناب کنید. افزون بر این، باید برای خودتان فرصت های خلاقیت ایجاد کنید که انجام این کار مستلزم پرداختن به پروژه های نو یا یافتن ابزار نو برای استفاده در پروژه های کنونی است.
14. تکنیک شش کلاه را امتحان کنید. این تکنیک شامل نگاه کردن به یک مشکل از 6 منظر فرق دارد. با استفاده از این تکنیک ایده های بیشتری به فکر تان خطور خواهد نمود.
- کلاه سیاه: دیدگاه منفی. کدام عناصرِ راهکار کارگشا نیستند؟
- کلاه آبی: تفکر وسیع. برترین راهکارِ کلی چیست؟
- کلاه سبز: تفکر خلاقانه. ایده های جایگزین کدامند؟
- کلاه قرمز: دیدگاه احساسی. احساسات شما چه می گویند؟
- کلاه سفید: دیدگاه عینی. حقایق کدامند؟
- کلاه زرد: دیدگاه مثبت. کدام عناصرِ راهکار کارگشا هستند؟
15. در پی الهام باشید. هرگز انتظار نداشته باشید خلاقیت را ناگهان تجربه کنید. در پی منابع نو الهام بخش باشید که به شما ایده های تازه و انگیزه رسیدن به پاسخ های منحصربفرد را بدهند. کتاب بخوانید، از موزه ها تماشا کنید، به موسیقی مورد علاقه تان گوش دهید یا سرگرم بحث های شورانگیز با دوستان خود شوید. از هر استراتژی یا تکنیکی که برای شما برترین نتیجه را دارد بهره ببرید. اگر به بازی های ویدئوی علاقه دارید بد نیست بدانید به افزایش خلاقیت شما یاری می نماید.
16. سناریو های جایگزین را در نظر بگیرید. وقتی به یک مشکل فکر می کنید از خودتان پرسش های چی می گردد اگر ...؟ بپرسید تا بتوانید سناریو های ممکن را هم در نظر بگیرید. اگر فقط یک رویکرد خاص را در پیش بگیرید، به نظر شما نتیجه چه خواهد شد؟ اگر از پیش به جایگزین ها فکر نموده باشید برای حل مسائل به راهکار های خلاقانه تری دست می یابید.
17. تکنیک گلوله برفی را امتحان کنید. آیا تا به حال دقت نموده اید یک ایده عالی چگونه می تواند منجر به شکل گیریِ ایده دیگری گردد؟ هنگام ارائه ایده هایتان برای یک پروژه، با استفاده از تکنیک گلوله برفی می توانید به ایده های دیگری دست یابید. اگر ایده ای برای کار کنونی شما مناسب نیست، آن را کنار بگذارید تا بعداً روی آن فکر کنید یا آن را در پروژه های آینده اجرا کنید.
منبع: verywellmind
منبع: فرادید